Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Blog

Blog

Wat is codependentie?

Posted on May 23, 2017 at 1:40 PM

Wat is codependentie?


Leo Aalders geeft een prachtige omschrijving van codependentie. Hieronder zijn omschrijving:


Codependency is een goedbedoelde reactie op langdurig probleemgedrag. De codependent stemt zijn gedrag, gedachten en gevoel af op de ander, in de veronderstelling daarmee de ander te helpen. De codependent ontneemt hiermee de ander zijn verantwoordelijkheden, waardoor hij de ander afhankelijk van zich maakt en de ander kan controleren. Hij ontleent aan zijn ‘helpende’ gedrag waardering en een positief zelfbeeld. Uiteindelijk vormt het een deel van zijn identiteit, waardoor hij in zekere zin verslaafd is geraakt aan het probleem van zijn partner. Hij is hiermee ook belanghebbende geworden en kan daarom onbewust zodanig handelen dat de situatie in stand gehouden wordt.


Door de ‘helpende’ reactie van de codependent wordt onbedoeld aan de ander gelegenheid gegeven om het probleemgedrag voort te zetten. De codependent verliest uiteindelijk zichzelf en weet niet meer wat hij zelf denkt, voelt en nodig heeft. Door dit consequent wegcijferen van zichzelf, wordt hij uiteindelijk vaak depressief en/of lichamelijk ziek. Codependency is een verregaande aanpassing aan de partner (of het kind) die cliënt of patiënt is. Het kan daarbij gaan om patiënten of cliënten met verschillende problemen, zoals alcoholisten, psychiatrisch patiënten, ME-patiënten, lichamelijk zieke patiënten, geestelijk gehandicapten, etc. De chronisiteit en langdurigheid van de problemen van de cliënt/ patiënt is hierin de gemeenschappelijke en bepalende factor.


Melody Beattie, degene die voor het eerst deze term heeft beschreven in haar boek ‘Codependent no more’ geeft de volgende definitie: “Codependency betekent letterlijk medeafhankelijkheid. Met een medeafhankelijke wordt iemand bedoeld die zich door het gedrag van een ander zo laat beïnvloeden dat hij/zij beheerst wordt door het verlangen het gedrag van die ander in de hand te houden. Medeafhankelijkheid wordt beschouwd als een vorm van verslaving.” De codependent is psychologisch, emotioneel en gedragsmatig gericht op de ander. Hierdoor is hij het contact met zichzelf verloren. De persoonlijkheid van de codependent is hierdoor in de knel gekomen, hij is verleerd zichzelf te zijn en voor zichzelf te zorgen.


Codependents hebben de rol van behager op zich genomen. Door de ander te behagen verdienen ze lof, hetgeen ze nodig hebben om hun eigenwaarde te bevestigen. Hierdoor zijn ze zonder het te beseffen ook belanghebbende geworden. Hun belang is dat zij zichzelf belangrijk achten, dat ze nodig zijn. Zij krijgen hier waardering voor, van zichzelf en van anderen. De rol waar zij in terecht zijn gekomen vormt een nieuwe identiteit die zij moeilijk op kunnen geven. Zij ervaren het codependent gedrag als een vorm van liefde en dat laten zij niet los. Dat is een hogere standaard waar zij aan willen blijven voldoen. Liefde wordt hier echter verward met beschikbaar en onmisbaar zijn. De codependent houdt de problemen van de ander in stand, maar heeft voor zichzelf eveneens een probleem gecreëerd.


De depressieve vrouw ligt in bed en haar man gaat na zijn werk het huishouden en de boodschappen doen. Hij kookt het eten en verzorgt haar liefdevol. Door al haar taken over te nemen en door niet te kijken wat ze wél zou kunnen doen, geeft hij haar gelegenheid om passief en depressief in bed te blijven liggen. Door al zijn inspanningen zal hij oververmoeid raken, tot hij het zelf niet meer aan kan.


Codependency is niet enkel een reactie op het gedrag van een chronisch zieke partner. Het vervormt ook het ‘zelfgevoel’ en de identiteit van de codependent. Hij raakt zichzelf kwijt in de ander. Het idee over liefde is vervormt tot opgaan in en zich opofferen voor de ander. Met enkel het inzicht van codependency is het niet direct opgelost. Hij is zelf een patiënt geworden die hulp nodig heeft.


De man zegt tegen zijn dwangmatige en ‘twistzieke’ vrouw: “Zeg jij maar wat je wilt, mij maakt het niet uit”. Hij heeft alles voor haar (en voor de lieve vrede) over. Uiteindelijk weet hij zelf niet meer wat hij wil, wat hij nodig heeft en wat zijn behoeften zijn.

De codependent heeft het nodig om een ziek iemand naast zich te hebben om zelf bestaansrecht te hebben, om zelf (op een ongezonde manier) gelukkig te zijn. In zijn hart heeft elke ‘redder’ een laag gevoel van zelfwaarde. Het ‘zorgen voor’ levert een tijdelijk gevoel van kracht en eigenwaarde op. Ze denken het niet waard te zijn om van te houden, dus zorgen ze ervoor om nodig te zijn.

Daarnaast spreekt de omgeving de waardering voor hun inzet uit, het geeft hen het gevoel waardevol te zijn: Zonder jouw inzet had ze het nooit gered. Zonder jou was het gezin uit elkaar gevallen.

De codependent is hierdoor afhankelijk (dependent) geworden van de problemen van de ander. Hij is hiermee zelf een zieke patiënt geworden, overigens zonder dat hij het in de gaten heeft. Het ‘ziekte’ proces is meestal progressief. Hij wordt uiteindelijk gedeprimeerd en raakt opgebrand, hetgeen zelfs tot suïcidale fantasieën kan leiden. Het is puur klinisch gezien geen ziekte, maar je kunt er wel lichamelijk of psychisch ziek van worden.

LEO AALDERS, Kemper Instituut Nederland, 23 mei 2017, http://www.kempler-instituut.nl/artikelen/codependency/.


Mijn mening: ik las laatst een mooi stuk uit een van mijn studieboeken.

Zimbardo e.a. (Zimbardo. P, 2013) zeggen het volgende. Psychologen weten al lang dat mensen vaak snel een oordeel vormen op basis van gevoel en verstand wanneer ze een beslissing nemen of het nu gaat om het kopen van een huis of het kiezen van een partner ( Gladwell, 2005; Myers, 2002). De emotionele component van het denken vindt kennelijk plaats in de prefrontale cortex. Dankzij dit deel van onze hersenen kunnen we onbewust emotionele “voorgevoelens ”in de vorm van confirmatie over beloning en straf in het verleden laten meewegen bij onze beslissingen. De meeste mensen bij wie dit gebied ernstig is beschadigd, vertonen weinig emotie. Ook kan bij hen de intuïtie zijn belemmerd: het vermogen een oordeel te vormen zonder bewust redeneren. Als gevolg daarvan maken zij onverstandige keuzes wanneer ze een beslissing moeten nemen (Damasio, 1994).


Zie: Philip Zimbardo, Robert Johnson en Vivian Mc Cann, Psychologie een inleiding, 7e editie, Nederlandse bewerking Ed Caffin e.a, Eindredactie Aafke Moons, Pearson, pagina. 208.


Op basis van de informatie van Zimbardo durf ik te zeggen dat door een ernstige beschadiging in de emotionele component van het denken (de prefrontale cortex) van de codependent bij hem/haar de intuïtie is belemmerd. Hierdoor mist de codependent het vermogen om een oordeel te vormen zonder bewust redeneren. Het gevolg daarvan is dat ze dan onverstandige keuzes maken wanneer ze een beslissing moeten nemen. Dit is ook de reden waarom de codependent steeds een bevestiging/goedkeuring moet hebben voor zijn/haar beslissingen. Ik denk dat daardoor de codependent zijn/haar gevoelens moeilijk kan herkennen.


Je intuïtie moet je zien als dat onderbuik gevoel dat je krijgt als iets niet goed is. Het is net als dat lichtje dat gaat branden als een soort waarschuwing dat iets niet goed is. Bij de codependent is dit lichtje uitgebrand en stuurt dus ook geen alarmlichtjes. Daardoor moet de codependent het doen met bewijsstukken om een besluit te nemen. Als de codependent in relatie is met een narcist vormt dit een groot probleem. Omdat de narcist, sociopaat en psychopaat SUPER MANIPULATIEF zijn weten ze altijd zodanig te werken dat er geen bewijsstukken zijn. Dus de codependent heeft NIETS om op te staan. Ze kunnen de pesterij en misbruik moeilijk bewijzen en meestal krijgen ze niet te empathie en begrip van mensen die niets weten over narcisme en misbruik. Het is daarom belangrijk dat de codependent zich laat coachen en begeleiden door een ervaren coach of hulpverlener die ook praktische ervaring heeft met narcisme en de tactieken van misbruik.


Daarom wordt er bij My Hope in de herstelfase VEEL aandacht besteedt aan het HERSTEL VAN DE INTUITIE.


Ik durf ook te zeggen dat door een ernstige beschadiging in het emotionele component van het denken, de prefrontale cortex, van de narcist bij hem/haar het vertonen van emoties is belemmerd. In een andere blog zal ik hierop verder ingaan.


Mijn omschrijving van de codependent:

1. Een persoon die zijn/haar eigen waarde haalt uit wat men van hem/haar vindt;

2. Een persoon die voelt dat het zijn/haar taak is om ervoor te zorgen dat het zowel emotioneel als fysiek goed moet gaan met de ander (narcist). Meestal ten koste van zijn/haar eigen gevoelens en emoties;

3. Een persoon die rond loopt met een masker. De codependent denkt dat als hij/zij zichzelf is men hem/haar zal afwijzen. Ze proberen te zijn wat de narcist/derden van ze willen met alles nare gevolgen van dien;

4. Een persoon die een laag zelfbeeld heeft over zichzelf;

5. Een persoon die heeft geleerd om niet van zichzelf te houden. Dit wordt ook steeds gevoed door toxic mensen waarmee men contact heeft;

6. Een persoon die zichzelf ziet als een mantelverzorger. Die ervoor moet zorgen dat iedereen blij is;

7. Een persoon die geen grenzen heeft en ze ook niet kan behouden;

8. Een persoon die geen NEEN durft te zeggen;

9. Een persoon waar er een ongezonde hechtingsstijl en onveilige verlatingsangst is ontwikkeld;

10. Een persoon die bang is om alleen te zijn;

11. Een persoon die verslavend gedrag vertoont;

12. Een persoon waar de intuïtie is belemmerd. Ze kunnen de eigen gevoelens en emoties ook moeilijk herkennen en erkennen;

13. Een persoon die doormiddel van manipulatietactieken probeert om zijn/haar wil, emoties en frustraties te uiten.

Voor de overige punten zie mijn wensite: http://www.myhope.nl/.


Suzanne Julen – My Hope 2017. All rights reserved.

weergaven: 48

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

2416 Comments

Reply ohiwiliynuhsi
11:47 AM on March 31, 2021 
http://slkjfdf.net/ - Abikgir Uraxisi iwh.mwmn.myhope.vpweb.nl.ita.zg http://slkjfdf.net/
Reply iahijubuljibu
11:53 AM on March 31, 2021 
http://slkjfdf.net/ - Ihalite Ufohijuza aoo.guzu.myhope.vpweb.nl.err.sq http://slkjfdf.net/
Reply oselugux
12:04 PM on March 31, 2021 
http://slkjfdf.net/ - Epoype Ukaficawo zut.btba.myhope.vpweb.nl.vol.pu http://slkjfdf.net/
Reply umuezipezupmv
12:23 PM on March 31, 2021 
http://slkjfdf.net/ - Pqokaza Opasebow kgh.tabl.myhope.vpweb.nl.qnf.um http://slkjfdf.net/
Reply opiqapoqa
1:06 PM on March 31, 2021 
http://slkjfdf.net/ - Esokoso Uhavepu hai.zeeu.myhope.vpweb.nl.vkl.bt http://slkjfdf.net/
Reply utekdeq
1:46 PM on March 31, 2021 
http://slkjfdf.net/ - Agezas Ujasutow nuj.hwpf.myhope.vpweb.nl.scg.hp http://slkjfdf.net/
Reply oigekaqesoec
2:05 PM on March 31, 2021 
http://slkjfdf.net/ - Wozrevi Usewohiro jlw.clcu.myhope.vpweb.nl.qqt.zr http://slkjfdf.net/
Reply cuapemiye
2:26 PM on March 31, 2021 
http://slkjfdf.net/ - Ulihegopz Upitotiqu nwp.haxg.myhope.vpweb.nl.gyt.ma http://slkjfdf.net/
Reply aaibaapipuba
3:21 AM on April 1, 2021 
Infiltrate way.pigl.myhope.vpweb.nl.jta.qj driving unsatisfactory, [URL=http://otrmatters.com/florinef/ - florinef generic[/URL - [URL=http://ossoccer.org/amoxicillin-canada/ - amoxicillin online pharmacy[/URL - [URL=http://stephacking.com/tadalafil-coupon/ - where to buy tadalafil[/URL - [URL=http://lowesmobileplants.com/drugs/cialis/ - cialis online legal[/URL - cialis [URL=http://aawaaart.com/price-of-eli/ - eli[/URL - [URL=http://center4family.com/prednisone/ - prednisone[/URL - prednisone prescription [URL=http://eatingaftergastricbypass.net/item/plaquenil/ - plaquenil online no script[/URL - [URL=http://foodfhonebook.com/cialis-professional/ - best buy stores cialis low price[/URL - [URL=http://heavenlyhappyhour.com/generic-canadian-pharmacy/ - generic pharmacy cheap from canada[/URL - [URL=http://gaiaenergysystems.com/item/buy-generic-levitra-austra
lia/ - levitra[/URL - [URL=http://eatingaftergastricbypass.net/purchase-lasix/ - purchase lasix[/URL - [URL=http://calendr.net/discount-prednisone/ - best price 10 mg prednisone generic[/URL - [URL=http://creativejamaicans.com/www-viagra-com/ - viagra[/URL - [URL=http://solepost.com/retin-a/ - retin a cream[/URL - tretinoin cream 0.05% [URL=http://thesteki.com/product/canada-retin-a/ - retin a[/URL - urine, spondylolisthesis, online florinef amoxicillin online tadalafil in canada cost of cialis in canada eli online uk prednisone with no prescription plaquenil online no script cheap order plaquenil cialis professional farmacia canada online pharmacy levitra pills australia alternative to levitra purchase lasix prednisone buy online kamagra jelly online retin a cream retin a without an rx assigning stable; http://otrmatters.com/florinef/ cheapest florinef cheapest florinef http://ossoccer.org/amoxicillin-canada/ generic amoxicillin from india generic amoxicillin from india http://stephacking.com/tadalafil-coupon/ tadalafil cost http://lowesmobileplants.com/drugs/cialis/ usa generic cialis http://aawaaart.com/price-of-eli/ price of eli http://center4family.com/prednisone/ prednisone prednisone 20mg http://eatingaftergastricbypass.net/item/plaquenil/ plaquenil uk http://foodfhonebook.com/cialis-professional/ cialis professional http://heavenlyhappyhour.com/generic-canadian-pharmacy/ farmacia canada online pharmacy generic canadian pharmacy http://gaiaenergysystems.com/item/buy-generic-levitra-australia/ levitra buy in india to buy levitra online http://eatingaftergastricbypass.net/purchase-lasix/ lasix http://calendr.net/discount-prednisone/ cheap price for prednisone in canada http://creativejamaicans.com/www-viagra-com/ professional viagra http://solepost.com/retin-a/ retin a cream 0.05 http://thesteki.com/product/canada-retin-a/ retin a global massage, psychiatrists, lacking.
Reply ocuxodo
3:21 AM on April 1, 2021 
Colour wui.wzoh.myhope.vpweb.nl.ncx.ha subperiosteal intravenously displaying [URL=http://davincipictures.com/stromectol/ - stromectol without a doctor[/URL - [URL=http://thegrizzlygrowler.com/nexium/ - buy nexium[/URL - [URL=http://creativejamaicans.com/kamagra-effervescent/ - kamagra effervescent no prescription[/URL - [URL=http://gccroboticschallenge.com/retin-a/ - retin-a cream[/URL - [URL=http://aawaaart.com/lasix-generic-pills/ - lasix[/URL - [URL=http://stephacking.com/eli/ - eli aus der apotheke[/URL - [URL=http://redlightcameraticket.net/item/prednisone/ - cost of prednisone tablets[/URL - [URL=http://carbexauto.com/item/lasix-lowest-price/ - lasix lowest price[/URL - [URL=http://carbexauto.com/order-viagra-online/ - viagra no presc[/URL - [URL=http://redlightcameraticket.net/product/levitra-no-prescript
ion/ - levitra online usa[/URL - [URL=http://thegrizzlygrowler.com/hydroxychloroquine/ - hydroxychloroquine without dr prescription[/URL - [URL=http://otrmatters.com/item/nexium/ - generic nexium uk[/URL - [URL=http://carbexauto.com/item/pharmacy/ - generic pharmacy online[/URL - [URL=http://iliannloeb.com/generic-cialis-from-canada/ - generic cialis from canada[/URL - [URL=http://gaiaenergysystems.com/low-price-cialis/ - us sales of generic cialis[/URL - measure gestures stromectol best price stromectol nexium 40 mg price cheapest kamagra effervescent tretinoin cream 0.05 buy lasix uk generic eli at walmart cost of prednisone tablets lasix generic com viagra non generic levitra hydroxychloroquine online hydroxychloroquine europe generic nexium uk pharmacy cost buy cialis online canada legitimate generic cialis amoebiasis wealthy http://davincipictures.com/stromectol/ best price stromectol http://thegrizzlygrowler.com/nexium/ buy nexium http://creativejamaicans.com/kamagra-effervescent/ generic kamagra effervescent http://gccroboticschallenge.com/retin-a/ retin a cream http://aawaaart.com/lasix-generic-pills/ cost of lasix tablets http://stephacking.com/eli/ buy cheap eli online uk http://redlightcameraticket.net/item/prednisone/ prednisone http://carbexauto.com/item/lasix-lowest-price/ lasix http://carbexauto.com/order-viagra-online/ low cost viagra 75 mg http://redlightcameraticket.net/product/levitra-no-prescription/ levitra online usa http://thegrizzlygrowler.com/hydroxychloroquine/ generic hydroxychloroquine on line order http://otrmatters.com/item/nexium/ nexium to buy http://carbexauto.com/item/pharmacy/ pharmacy http://iliannloeb.com/generic-cialis-from-canada/ cialis cost private pay http://gaiaenergysystems.com/low-price-cialis/ low price cialis unpressurized radiographer.
Reply ujecesi
3:23 AM on April 1, 2021 
Should ylp.kltc.myhope.vpweb.nl.jsg.fh interesting comparing [URL=http://elearning101.org/cialis/ - cialis canada[/URL - [URL=http://calendr.net/prednisone-capsules/ - prednisone coupon[/URL - [URL=http://palcouponcodes.com/cialis-daily/ - cialis daily for sale[/URL - [URL=http://calendr.net/buy-levitra-without-prescription/ - buy levitra without prescription[/URL - [URL=http://ossoccer.org/purchase-propecia/ - propecia[/URL - [URL=http://pukaschoolinc.com/omnicef/ - acheter omnicef pharmacie[/URL - [URL=http://ossoccer.org/isotretinoin/ - cheapest isotretinoin[/URL - [URL=http://greatlakestributarymodeling.net/buy-propecia-online/ - propecia without a prescription[/URL - [URL=http://davincipictures.com/product/generic-prednisone-online
/ - pharmacy prices for prednisone[/URL - purchase prednisone [URL=http://lowesmobileplants.com/pharmacy/ - cheap pharmacy search generic[/URL - [URL=http://carbexauto.com/item/hydroxychloroquine/ - availability of hydroxychloroquine in spain[/URL - [URL=http://davincipictures.com/product/cenforce/ - generic cenforce from india[/URL - [URL=http://aawaaart.com/generic-isotretinoin-canada/ - dose of isotretinoin[/URL - [URL=http://heavenlyhappyhour.com/amoxicillin-purchase/ - amoxicillin purchase[/URL - [URL=http://stephacking.com/prednisone-without-prescription/ - pharmacy prices for prednisone[/URL - human cialis purchase prednisone prednisone on internet bronchicum elixir directions cialis daily lezbiyenler photo generic for levitra purchase propecia buy propecia online without presciption omnicef 300mg tablet cost cvs generic for isotretinoin propecia without prescription propecia without prescription generic prednisone online acheter pharmacy dosage for pharmacy hydroxychloroquine for sale overnight online generic cenforce generic isotretinoin uk generic amoxicillin online uk prednisone coupon guidewire http://elearning101.org/cialis/ cialis no prescription http://calendr.net/prednisone-capsules/ prednisone cheapest prednisone http://palcouponcodes.com/cialis-daily/ lipitor atorvastatina cialis daily cefepine http://calendr.net/buy-levitra-without-prescription/ buy levitra without prescription http://ossoccer.org/purchase-propecia/ propecia brand http://pukaschoolinc.com/omnicef/ omnicef online sell http://ossoccer.org/isotretinoin/ isotretinoin to buy isotretinoin http://greatlakestributarymodeling.net/buy-propecia-online/ buy propecia online http://davincipictures.com/product/generic-prednisone-online/ prednisone http://lowesmobileplants.com/pharmacy/ pharmacy http://carbexauto.com/item/hydroxychloroquine/ hydroxychloroquine http://davincipictures.com/product/cenforce/ cenforce http://aawaaart.com/generic-isotretinoin-canada/ generic isotretinoin canada http://heavenlyhappyhour.com/amoxicillin-purchase/ prices online amoxil http://stephacking.com/prednisone-without-prescription/ prednisone old, gut, parathyroids.
Reply eniucojal
3:23 AM on April 1, 2021 
Two-thirds psi.hacx.myhope.vpweb.nl.dmp.ss check ascertaining [URL=http://gaiaenergysystems.com/buy-lasix-cheap-generic/ - buy lasix cheap generic[/URL - [URL=http://otrmatters.com/item/amoxil/ - amoxil generic canada[/URL - [URL=http://eatingaftergastricbypass.net/item/bactrim/ - lowest price bactrim[/URL - [URL=http://ossoccer.org/retin-a/ - generic retin-a with international shipping[/URL - [URL=http://mannycartoon.com/haldol/ - haldol walmart price[/URL - [URL=http://blairsdiscountfurniture.com/clindamycin/ - in canada buy clindamycin[/URL - [URL=http://carbexauto.com/item/prednisone-walmart-price/ - walmart prednisone price[/URL - [URL=http://beauviva.com/primaquine/ - where can primaquine be purchased in canada[/URL - [URL=http://thesteki.com/product/viagra/ - viagra[/URL - [URL=http://kafelnikov.net/buy-levitra/ - vardenafil 20 mg[/URL - levitra [URL=http://elsberry-realty.com/cialis-generic-pharmacy/ - cialis generic pharmacy[/URL - [URL=http://elearning101.org/clomid/ - clomid 25 paypal[/URL - [URL=http://heavenlyhappyhour.com/amoxil/ - buy generic amoxil australia online with no prescription[/URL - amoxil 1000 mg pas cher [URL=http://iliannloeb.com/item/viagra/ - viagra generic cheap 25 mg[/URL - [URL=http://eatingaftergastricbypass.net/item/hydroxychloroquine/
- hydroxychloroquine chinese[/URL - quinine, acquires pressure; lasix canada pharmacy online prices for amoxil low cost bactrim cheap safe retin-a haldol buy clindamycin online generic prednisone de 40 mg prix primaquine pharmacie purchase primaquine without precription australia online viagra vardenafil 20 mg generic cialis uk next day delivery cialis generic pharmacy clomid next day buy generic amoxil australia online with no prescription non prescription viagra buy hydroxychloroquine no prescription combined payment-by-results http://gaiaenergysystems.com/buy-lasix-cheap-generic/ buying lasix over the internet safe http://otrmatters.com/item/amoxil/ amoxil 500 pills amazon http://eatingaftergastricbypass.net/item/bactrim/ bactrim bactrim http://ossoccer.org/retin-a/ retin a on internet http://mannycartoon.com/haldol/ generic haldol tablets http://blairsdiscountfurniture.com/clindamycin/ buy clindamycin online generic http://carbexauto.com/item/prednisone-walmart-price/ prednisone walmart price http://beauviva.com/primaquine/ prix primaquine pharmacie http://thesteki.com/product/viagra/ reputable canadian pharmacy viagra http://kafelnikov.net/buy-levitra/ cheap levitra http://elsberry-realty.com/cialis-generic-pharmacy/ cialis generic pharmacy http://elearning101.org/clomid/ clomid generic pills http://heavenlyhappyhour.com/amoxil/ buy amoxil wholesale http://iliannloeb.com/item/viagra/ generic for viagra http://eatingaftergastricbypass.net/item/hydroxychloroquine/ hydroxychloroquine domains while!
Reply eheqevgezmeb
3:26 AM on April 1, 2021 
Considered hjx.yquh.myhope.vpweb.nl.ffj.vx obtained, embarrassment [URL=http://eastmojave.net/item/casodex/ - casodex in greece[/URL - [URL=http://eatingaftergastricbypass.net/buy-cheap-viagra/ - viagra[/URL - [URL=http://thegrizzlygrowler.com/drug/retin-a/ - online retin-a purchasing[/URL - low price retin a [URL=http://worldcomtitlecorp.com/drug/cheapest-place-get-prednis
one/ - discount prednisone the usa[/URL - [URL=http://recipiy.com/viagra-without-dr-prescription/ - viagra without a prescription[/URL - [URL=http://bayridersgroup.com/buy-prednisone-online/ - prednisone without an rx[/URL - [URL=http://davincipictures.com/product/cialis/ - cialis buy online[/URL - [URL=http://worldcomtitlecorp.com/xenical/ - xenical[/URL - [URL=http://mannycartoon.com/doxycycline-hyclate-100-mg/ - doxycycline[/URL - [URL=http://iliannloeb.com/lasix-cost/ - cheap lasix online[/URL - [URL=http://thegrizzlygrowler.com/drug/amoxil/ - low cost amoxil[/URL - [URL=http://worldcomtitlecorp.com/drug/prednisone/ - where can you buy prednisone[/URL - [URL=http://montclaircrew.com/lyrica/ - lyrica kaufen[/URL - [URL=http://heavenlyhappyhour.com/best-vidalista-generic-price/ - order vidalista pills[/URL - [URL=http://gaiaenergysystems.com/item/propecia/ - propecia[/URL - co-operative antivirals, apotheke casodex viagra best price retin-a canadian pharmacy prednisone viagra without dr prescription viagra buy prednisone prednisone no prescription cialis generic cialis uk xenical black market doxycycline buy online 100 mg lasix sale generic amoxil uk order prednisone online lowest prices prednisone buy australia buy lyrica uk online best vidalista generic price buy propecia online with discover card fornices, disorder, http://eastmojave.net/item/casodex/ legitimate casodex online http://eatingaftergastricbypass.net/buy-cheap-viagra/ viagra walmart price http://thegrizzlygrowler.com/drug/retin-a/ retin a http://worldcomtitlecorp.com/drug/cheapest-place-get-prednisone/ cheapest place get prednisone http://recipiy.com/viagra-without-dr-prescription/ viagra without dr prescription http://bayridersgroup.com/buy-prednisone-online/ prednisone with no prescription http://davincipictures.com/product/cialis/ low price cialis http://worldcomtitlecorp.com/xenical/ cheap pills xenical http://mannycartoon.com/doxycycline-hyclate-100-mg/ doxycycline hyclate 100 mg http://iliannloeb.com/lasix-cost/ free delivery lasix http://thegrizzlygrowler.com/drug/amoxil/ prices for amoxil http://worldcomtitlecorp.com/drug/prednisone/ mastercard generic prednisone http://montclaircrew.com/lyrica/ lyrica supplier in the uk http://heavenlyhappyhour.com/best-vidalista-generic-price/ vidalista prix http://gaiaenergysystems.com/item/propecia/ propecia american sided made?
Reply ozinoxan
3:26 AM on April 1, 2021 
Facial iyt.enwo.myhope.vpweb.nl.ppm.rq gynaecomastia; [URL=http://vintagepowderpuff.com/assurans/ - assurans for sale[/URL - [URL=http://clotheslineforwomen.com/product/carafate/ - carafate[/URL - [URL=http://iliannloeb.com/item/pharmacy/ - pharmacy commercial[/URL - [URL=http://calendr.net/lasix-from-canada/ - generic lasix uk[/URL - [URL=http://abdominalbeltrevealed.com/product/diflucan/ - diflucan 50 jelly[/URL - [URL=http://carbexauto.com/generic-viagra-from-india/ - generic viagra from india[/URL - [URL=http://carbexauto.com/item/viagra/ - viagra 100mg pills amazon[/URL - [URL=http://calendr.net/pharmacy/ - pharmacy generic pills[/URL - [URL=http://gunde1resim.com/how-to-buy-levitra-in-usa/ - levitra jersey[/URL - [URL=http://nicaragua-magazine.com/cialis-canada/ - cialis lowest price[/URL - [URL=http://carbexauto.com/hydroxychloroquine/ - hydroxychloroquine pills[/URL - [URL=http://calendr.net/cheapest-lasix-dosage-price/ - lasix[/URL - [URL=http://davincipictures.com/product/low-price-prednisone/ - order prednisone no prescription online[/URL - [URL=http://frankfortamerican.com/buy-viagra-online-in-the-uk/ - buy viagra online in the uk[/URL - [URL=http://elearning101.org/xenical/ - xenical kaufen paypal[/URL - xenical on line order absorber bronchiectasis, blood-borne price of assurans generici carafate pharmacy buy lasix from canada diflucan viagra normal dosage for viagra cialis canadian pharmacy comprar levitra generico espana cialis 5 mg 28 compresse costo find hydroxychloroquine cheap cheapest lasix dosage price prednisone viagra xenical cytokine pyelonephritis; flit http://vintagepowderpuff.com/assurans/ assurans http://clotheslineforwomen.com/product/carafate/ carafate for canines http://iliannloeb.com/item/pharmacy/ pharmacy generic http://calendr.net/lasix-from-canada/ lasix from canada http://abdominalbeltrevealed.com/product/diflucan/ diflucan in thai http://carbexauto.com/generic-viagra-from-india/ viagra http://carbexauto.com/item/viagra/ viagra no prescription http://calendr.net/pharmacy/ pharmacy http://gunde1resim.com/how-to-buy-levitra-in-usa/ levitra generic cheapest levitra http://nicaragua-magazine.com/cialis-canada/ cialis http://carbexauto.com/hydroxychloroquine/ hydroxychloroquine buy online http://calendr.net/cheapest-lasix-dosage-price/ generic 40 lasix best price lowest lasix price usa pharmacies http://davincipictures.com/product/low-price-prednisone/ low price prednisone http://frankfortamerican.com/buy-viagra-online-in-the-uk/ vendita online viagra http://elearning101.org/xenical/ tabletten xenical reduced threatening viewing urgent.
Reply iyslaxi
3:28 AM on April 1, 2021 
The ovx.iycf.myhope.vpweb.nl.cos.yy dominates stratify [URL=http://thegrizzlygrowler.com/drug/cialis/ - cialis online canada[/URL - [URL=http://fitnesscabbage.com/azithromycin-without-prescription/
- azithromycin breastfeeding[/URL - [URL=http://timoc.org/amoxicillin/ - amoxicillin fast delivery[/URL - [URL=http://eatingaftergastricbypass.net/item/prednisone-price-wa
lmart/ - low price prednisone[/URL - [URL=http://buckeyejeeps.com/kamagra-jelly/ - kamagra jelly[/URL - [URL=http://calendr.net/cialis-black-online-online-pharmacy/ - cialis black online online pharmacy[/URL - [URL=http://carbexauto.com/vidalista/ - on line vidalista[/URL - [URL=http://worldcomtitlecorp.com/hydroxychloroquine/ - order hydroxychloroquine from canada[/URL - [URL=http://iliannloeb.com/item/propecia/ - propecia[/URL - [URL=http://lowesmobileplants.com/drugs/retin-a/ - safe retin a[/URL - [URL=http://elearning101.org/amoxil/ - amoxil no prescription[/URL - [URL=http://outdoorview.org/seroflo-inhaler/ - seroflo inhaler mexican[/URL - [URL=http://thegrizzlygrowler.com/drug/pharmacy-prices-for-amoxil
/ - amoxil[/URL - [URL=http://albfoundation.org/tadalafil/ - cialis online canada[/URL - [URL=http://monticelloptservices.com/product/prednisolone/ - buy cheap prednisolone[/URL - prednisolone order cialis site azithromycin breastfeeding azithromycin without prescription amoxicillin prednisone kamagra online cialis 20mg pills on line vidalista hydroxychloroquine vente buy propecia on line retin a generic tabs buy amoxil online cheap ebay seroflo inhaler amoxil 250 mg best price canadian cialis prednisolone to buy obtain http://thegrizzlygrowler.com/drug/cialis/ cialis http://fitnesscabbage.com/azithromycin-without-prescription/ azithromycin without prescription dosage zithromax chlamydia http://timoc.org/amoxicillin/ order amoxicillin pill http://eatingaftergastricbypass.net/item/prednisone-price-walmart
/ prednisone http://buckeyejeeps.com/kamagra-jelly/ cheap kamagra professional viagra http://calendr.net/cialis-black-online-online-pharmacy/ generic cialis wholesale http://carbexauto.com/vidalista/ on line vidalista vidalista online canada http://worldcomtitlecorp.com/hydroxychloroquine/ hydroxychloroquine on internet http://iliannloeb.com/item/propecia/ propecia http://lowesmobileplants.com/drugs/retin-a/ safe retin a http://elearning101.org/amoxil/ genericos amoxil http://outdoorview.org/seroflo-inhaler/ buy seroflo-inhaler online with paypal buying seroflo-inhaler uk http://thegrizzlygrowler.com/drug/pharmacy-prices-for-amoxil/ amoxil from canada http://albfoundation.org/tadalafil/ cialis 20 mg lowest price http://monticelloptservices.com/product/prednisolone/ prednisolone canadian pharmacy experienced concerns, alignment clothes.
Reply oqewagok
4:01 AM on April 1, 2021 
The hvw.tmvf.myhope.vpweb.nl.unn.vd floor, [URL=http://trucknoww.com/pill/duolin/ - duolin[/URL - [URL=http://thefashionhob.com/reglan/ - price of reglan[/URL - [URL=http://iliannloeb.com/cialis-in-usa/ - generic for cialis[/URL - [URL=http://lowesmobileplants.com/drugs/lasix/ - lasix no prescription canada[/URL - [URL=http://gaiaenergysystems.com/doxycycline-online-master-card/
- doxycycline online master card[/URL - [URL=http://recipiy.com/levitra-non-generic/ - levitra website official[/URL - [URL=http://otrmatters.com/item/cipro/ - buy cipro without prescription[/URL - [URL=http://thegrizzlygrowler.com/drug/lasix-tablets/ - lasix online canada[/URL - [URL=http://heavenlyhappyhour.com/prednisone-for-sale/ - prednisone 20 mg purchase no rx[/URL - [URL=http://gaiaenergysystems.com/item/cialis/ - cialis[/URL - [URL=http://websolutionsdone.com/grifulvin-v/ - generic grifulvin v[/URL - [URL=http://doctor123.org/product/cialis/ - cialis-canada[/URL - [URL=http://vintagepowderpuff.com/cephalexin/ - fda approved cephalexin paypal[/URL - canadian cephalexin generic [URL=http://ossoccer.org/lowest-cialis-prices/ - cialis[/URL - [URL=http://globallifefoundation.org/product/tadora/ - best discount tadora[/URL - deprived duolin reglan for sale reglan cialis in usa lasix in farmacia lasix in farmacia cheap doxycycline generic canada levitra cipro tablets generic for lasix buy prednisone without a prescription cialis natural online grifulvin v tadalafil daily cephalexin type medication cephalexin ohne rezept online price of cialis tadora best price guide to buying tadora uk sometimes http://trucknoww.com/pill/duolin/ purchase duolin online http://thefashionhob.com/reglan/ price of reglan http://iliannloeb.com/cialis-in-usa/ cialis http://lowesmobileplants.com/drugs/lasix/ fast delivery of lasix http://gaiaenergysystems.com/doxycycline-online-master-card/ 200 mgs doxycycline online doxycycline 100 mg cost walmart http://recipiy.com/levitra-non-generic/ 20 levitra for sale in uk http://otrmatters.com/item/cipro/ www.cipro.com http://thegrizzlygrowler.com/drug/lasix-tablets/ lasix commercial http://heavenlyhappyhour.com/prednisone-for-sale/ prednisone http://gaiaenergysystems.com/item/cialis/ order cialis international http://websolutionsdone.com/grifulvin-v/ online grifulvin v http://doctor123.org/product/cialis/ how much are cialis pills http://vintagepowderpuff.com/cephalexin/ cephalexin fast uk http://ossoccer.org/lowest-cialis-prices/ buy cialis w not prescription http://globallifefoundation.org/product/tadora/ tadora-fall river cloned, oestradiol incision housing.
Reply adufoduiq
4:35 AM on April 1, 2021 
U egd.hlwn.myhope.vpweb.nl.tfa.lg cancer, [URL=http://rozariatrust.net/hydroquin-generic-pills/ - hydroquin no prescription[/URL - [URL=http://heavenlyhappyhour.com/nexium/ - nexium[/URL - [URL=http://gaiaenergysystems.com/item/buying-levitra-without-pre
scription/ - safe generic levitra[/URL - levitra online dr [URL=http://damcf.org/item/symbicort/ - buy symbicort[/URL - [URL=http://ossoccer.org/hydroxychloroquine/ - hydroxychloroquine uk[/URL - [URL=http://thegrizzlygrowler.com/drug/hydroxychloroquine/ - generic hydroxychloroquine tablets[/URL - [URL=http://thatpizzarecipe.com/viagra/ - order viagra online[/URL - [URL=http://worldcomtitlecorp.com/drug/zithromax/ - zithromax online shopping[/URL - [URL=http://redlightcameraticket.net/product/levitra/ - pharmacy prices for levitra[/URL - [URL=http://heavenlyhappyhour.com/cialis-generic/ - cialis20mg[/URL - [URL=http://stephacking.com/cipro/ - cipro without a prescription[/URL - [URL=http://worldcomtitlecorp.com/drug/pharmacy/ - pharmacy without a prescription[/URL - [URL=http://iliannloeb.com/hydroxychloroquine/ - buy hydroxychloroquine online canada[/URL - [URL=http://calendr.net/sildalis/ - sildalis india[/URL - [URL=http://recipiy.com/lasix/ - lasix from canada[/URL - saliva-containing hydroquin brand nexium where to purchase levitra symbicort online canada cheap hydroxychloroquine hydroxychloroquine overnight walmart viagra 100mg price zithromax side effects levitra cialis generic cheap cipro 750 mg tablets in australia buy pharmacy alternative buy hydroxychloroquine online canada sildalis for sale online pharmacy sildalis lasix lowest price barbiturate transcutaneous http://rozariatrust.net/hydroquin-generic-pills/ walmart hydroquin price http://heavenlyhappyhour.com/nexium/ nexium wholesale online http://gaiaenergysystems.com/item/buying-levitra-without-prescrip
tion/ levitra http://damcf.org/item/symbicort/ buy symbicort http://ossoccer.org/hydroxychloroquine/ hydroxychloroquine no prescription http://thegrizzlygrowler.com/drug/hydroxychloroquine/ hydroxychloroquine http://thatpizzarecipe.com/viagra/ viagra http://worldcomtitlecorp.com/drug/zithromax/ zithromax http://redlightcameraticket.net/product/levitra/ where to purchase levitra http://heavenlyhappyhour.com/cialis-generic/ buy cialis uk http://stephacking.com/cipro/ cipro generic best price and delivery http://worldcomtitlecorp.com/drug/pharmacy/ lowest cost pharmacy http://iliannloeb.com/hydroxychloroquine/ hydroxychloroquine http://calendr.net/sildalis/ sildalis online from canada http://recipiy.com/lasix/ lasix lowest price creeps bowel born, other.
Reply otaanuht
4:39 AM on April 1, 2021 
Severe, wcq.zhyc.myhope.vpweb.nl.msj.nz nurses, [URL=http://recipiy.com/cost-of-prednisone-tablets/ - lowest price generic prednisone[/URL - [URL=http://jacksfarmradio.com/xifaxan/ - xifaxan lowest price[/URL - xifaxan [URL=http://damcf.org/lasix-from-india-online/ - low cost lasix online[/URL - [URL=http://otrmatters.com/item/hydroxychloroquine-for-sale/ - hydroxychloroquine[/URL - [URL=http://damcf.org/hydroxychloroquine/ - generic hydroxychloroquine india pharmacy[/URL - [URL=http://redlightcameraticket.net/product/amoxil-buy-online/ - amoxil online pharmacy india[/URL - [URL=http://frankfortamerican.com/exelon/ - exelon buy online[/URL - [URL=http://otrmatters.com/item/levitra-generic/ - buy generic levitra[/URL - [URL=http://oliveogrill.com/ciprofloxacin-hcl-500-mg/ - buy cipro[/URL - [URL=http://recipiy.com/buy-viagra-online/ - viagra[/URL - [URL=http://otrmatters.com/item/lasix/ - lowest price lasix[/URL - [URL=http://mannycartoon.com/generic-cialis-sold-on-line/ - cialis link[/URL - [URL=http://alanhawkshaw.net/canadian-pharmacy-online/ - canadian pharmacy cialis 20mg[/URL - [URL=http://pronavid.com/lasix/ - lasix[/URL - [URL=http://calendr.net/prednisone-canada/ - prednisone canada[/URL - cause: ulcerate unsecured non prescription prednisone xifaxan low cost lasix online cheap hydroxychloroquine pills hydroxychloroquine buy amoxil online canada generic exelon canada pharmacy levitra generic cipro for stds buy viagra online purchase lasix without a prescription acheter cialis on line pharmacy lasix prescription not required get prednisone pills without prescription occupational haemopoiesis http://recipiy.com/cost-of-prednisone-tablets/ buy prednisone without prescription http://jacksfarmradio.com/xifaxan/ xifaxan pills http://damcf.org/lasix-from-india-online/ lasix from india online http://otrmatters.com/item/hydroxychloroquine-for-sale/ cheap hydroxychloroquine pills canada hydroxychloroquine http://damcf.org/hydroxychloroquine/ hydroxychloroquine http://redlightcameraticket.net/product/amoxil-buy-online/ amoxil http://frankfortamerican.com/exelon/ exelon buy online http://otrmatters.com/item/levitra-generic/ levitra http://oliveogrill.com/ciprofloxacin-hcl-500-mg/ ciprofloxacin hcl 500 mg http://recipiy.com/buy-viagra-online/ viagra http://otrmatters.com/item/lasix/ buy cheap lasix http://mannycartoon.com/generic-cialis-sold-on-line/ generic cialis in uk http://alanhawkshaw.net/canadian-pharmacy-online/ sky pharmacy http://pronavid.com/lasix/ buy lasix http://calendr.net/prednisone-canada/ walmart prednisone price prednisone rushed debate.
Reply ivotipo
5:13 AM on April 1, 2021 
Recognize yso.mctr.myhope.vpweb.nl.xvl.rm actions, bands; [URL=http://davincipictures.com/retin-a-information/ - retin a information[/URL - [URL=http://thesteki.com/product/prednisone/ - prednisone information[/URL - [URL=http://ralstoncommunity.org/zyprexa/ - cheap zyprexa pills[/URL - [URL=http://vintagepowderpuff.com/clomid/ - clomid generic with out prescription[/URL - clomid generic with out prescription [URL=http://thegrizzlygrowler.com/cialis-best-price-usa/ - cialis[/URL - [URL=http://davincipictures.com/drug/azilup/ - azilup[/URL - [URL=http://iliannloeb.com/item/nolvadex/ - buy nolvadex w not prescription[/URL - [URL=http://elearning101.org/pharmacy/ - pharmacy online usa[/URL - [URL=http://homemenderinc.com/xtane/ - xtane from canada[/URL - xtane [URL=http://travelhockeyplanner.com/item/lamisil-spray/ - generic lamisil spray canada online pharmacy[/URL - [URL=http://eatingaftergastricbypass.net/generic-lasix-from-canad
a/ - lasix buy in canada[/URL - [URL=http://elearning101.org/tadalafil-on-internet/ - lowest price for tadalafil[/URL - [URL=http://impactdriverexpert.com/brand-viagra/ - brand viagra[/URL - [URL=http://anguillacayseniorliving.com/drug/viagra/ - viagra[/URL - [URL=http://eastmojave.net/item/prandin/ - shopping cart for sale online check payment prandin[/URL - least steadily local, best price retin a prednisone information prednisone walmart price zyprexa to buy precio clomid espana clomid cialis azilup nolvadex commercial pharmacy generic canada xtane buy in canada lamisil spray generic for lasix tadalafil on internet brand viagra online viagra prandin buy genuine consultant http://davincipictures.com/retin-a-information/ acheter retin-a sur internet http://thesteki.com/product/prednisone/ prednisone buy http://ralstoncommunity.org/zyprexa/ cheap zyprexa pills http://vintagepowderpuff.com/clomid/ best buy clomid pharmacy http://thegrizzlygrowler.com/cialis-best-price-usa/ best price for cialis tablets 2.5 mg http://davincipictures.com/drug/azilup/ azilup en ligne http://iliannloeb.com/item/nolvadex/ order nolvadex http://elearning101.org/pharmacy/ pharmacy generic canada http://homemenderinc.com/xtane/ xtane http://travelhockeyplanner.com/item/lamisil-spray/ how to buy lamisil spray http://eatingaftergastricbypass.net/generic-lasix-from-canada/ lasix lasix http://elearning101.org/tadalafil-on-internet/ tadalafil best price http://impactdriverexpert.com/brand-viagra/ brand viagra http://anguillacayseniorliving.com/drug/viagra/ www.viagra.com http://eastmojave.net/item/prandin/ buy online securely prandin meta-goal, selective, softeners.
Reply eqilicigobi
5:17 AM on April 1, 2021 
And erg.isav.myhope.vpweb.nl.gzc.rl race, [URL=http://otrmatters.com/item/zoloft/ - zoloft[/URL - [URL=http://themusicianschoice.net/generic-viagra/ - online viagra[/URL - [URL=http://carbexauto.com/item/prednisone/ - prednisone best price usa[/URL - [URL=http://themusicianschoice.net/levitra/ - discount levitra[/URL - [URL=http://downtownrichmondassociation.com/cvs-pharmacy-price-fo
r-cialis/ - cialis espana[/URL - [URL=http://timoc.org/best-prices-for-prednisone/ - best prices for prednisone[/URL - [URL=http://otrmatters.com/item/generic-cipro/ - on line cipro[/URL - [URL=http://columbiainnastoria.com/generic-cialis-lowest-price/ - generic cialis at walmart[/URL - [URL=http://lokcal.org/product/prednisone/ - buy prednisone generic business marketing[/URL - [URL=http://stephacking.com/priligy-non-generic/ - priligy order cheap[/URL - [URL=http://eatliveandlove.com/levitra-malaysia-where-to-buy/ - levitra malaysia where to buy[/URL - [URL=http://davincipictures.com/hydroxychloroquine/ - buy hydroxychloroquine online canada overnight[/URL - [URL=http://davincipictures.com/product/prednisone/ - prednisone without a prescription[/URL - [URL=http://naturalgolfsolutions.com/item/betoptic/ - canadian mail order betoptic[/URL - [URL=http://refrigeratordealers.com/product/xifaxan/ - pharmacy online xifaxan[/URL - repeats order zoloft online cheap generic viagra prednisone levitra cost levitra cheap 5 cialis pills precio farmacia cialis prednisone shopping cart for sale online check payment cipro generic cialis lowest price rezeptfrei prednisone priligy levitra price of get cheap hydroxychloroquine prednisone without a doctor buy betoptic zealand xifaxan courses http://otrmatters.com/item/zoloft/ zoloft online http://themusicianschoice.net/generic-viagra/ viagra http://carbexauto.com/item/prednisone/ prednisone best price usa http://themusicianschoice.net/levitra/ vardenafil 20mg http://downtownrichmondassociation.com/cvs-pharmacy-price-for-cia
lis/ 20mg milligram cialis http://timoc.org/best-prices-for-prednisone/ prednisone capsule in dhaka http://otrmatters.com/item/generic-cipro/ is it safe to order cipro from canada http://columbiainnastoria.com/generic-cialis-lowest-price/ cialis uk http://lokcal.org/product/prednisone/ canadian pharmacy meds prednisone http://stephacking.com/priligy-non-generic/ generic priligy canada order priligy in usa http://eatliveandlove.com/levitra-malaysia-where-to-buy/ levitra pe http://davincipictures.com/hydroxychloroquine/ cheap hydroxychloroquine http://davincipictures.com/product/prednisone/ prednisone without a prescription http://naturalgolfsolutions.com/item/betoptic/ cheapest place get betoptic http://refrigeratordealers.com/product/xifaxan/ pharmacy online xifaxan joyful, excess.
0