Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Stop people pleasing en narcistische relaties

Wat is een destructieve relatie?

Jean -Pierre Van de Ven geeft hiervan een mooie omschrijving op zijn website. Zie de link: https://www.radarplus.nl/article/339/Destructieve-relaties

Weggaan bij een partner valt niet mee. Het is al moeilijk om je eigen weg te gaan als jij en je partner het erover eens zijn dat er een einde aan jullie relatie is gekomen. Nog moeilijker wordt het als jij vindt dat het genoeg is, maar je partner niet. Het allermoeilijkst is het om weg te gaan als je zelf gemengde gevoelens hebt. Als je weet dat het slecht voor je is om bij je partner te blijven, terwijl je nog wel van hem of haar houdt. Waarom ben je niet verstandiger? Ben je een domoor? Ben je soms verslaafd aan deze persoon? Verstandige besluiten berg je vaak veilig op in de toekomst. Op die manier ben je 'goed bezig' zonder dat je al te veel moeite hoeft te doen – dat komt morgen wel. Je denkt: morgen zal ik stoppen met roken, drinken, geld uitgeven aan nutteloze zaken. Morgen zal ik mijn vrouw niet meer slaan. Morgen ga ik weg bij mijn vent die me uitscheldt, slaat en vernedert in het openbaar.


Mijn inziens is de destructieve relatie gefundeerd op disfunctionaliteit. De disfunctionaliteit is een weerspiegeling van de disfunctionaliteit van het disfunctionele gezin (familie) waarin men is opgegroeid.


Jolande Rommens-Musquetier van Minerva Counseling geeft 8 duidelijke kenmerken van een disfunctioneel gezin. Zie haar link: https://www.minervacounseling.nl/index.php/contact/wie-ben-ik

Deze kenmerken komen om en bij voor in alle destructieve relaties waarin men zich bevindt. 


Zie ook mijn blog de codependent en het disfunctionele gezin: https://www.myhope.nl/apps/blog/show/44579547-de-destructieve-relatie

Zit ik in een destructieve relatie(s)?


Doe de test! Check je relaties. 

Klik hier: Vragenlijst hoe destructief zijn mijn relaties?

Klik hier: Video Love Addiction. Is my relationship healthy Jeff Gazley

Klik hier: Dysfunctional Families and the Shame Cycle: Healthy Families

Jef Gazley

Klik hier: Video de 7 signs you came from a disfunctional Family

Todd Creager

Ik wonder jou.


Meld je op www.ikwonderjou.nl aan voor een dagelijkse bemoediging van Eric Célérier en Wilma Veen! Ontvang daarbij een gratis poster, gemaakt door Wilma zelf!

Klik op de onderstaande button en laat je bemoedigen.

De disfunctionele familie 

Kom ik uit een disfunctioneel gezin (familie)?

Check de 8 kenmerken genoemd door Jolande Rommens-Musquetier van Minerva Counseling

Zie de link:

https://www.minervacounseling.nl/index.php/blog2/73-8-kenmerken-van-een-disfunctioneel-gezin

1. Controle. Je moet als kind telkens verantwoording afleggen over je gevoelens, gedrag en relaties aan je ouder(s). Ze willen continu weten wat je doet, met wie en waar je uithangt. Je wordt voortdurend gecontroleerd in je doen en laten en er is geen vertrouwen in jou.


2. Gelijk hebben. Je ouders willen continu gelijk hebben. Jij hebt daarmee altijd ongelijk. Ze vertellen je voortdurend dat je dingen fout doet en zitten vaak op je te vitten. Er is de hele tijd strijd en discussie thuis en je hebt gevoel dat je nooit iets goed kan doen.


3. Ontkenning. Je gevoelens, gedachten, wensen, behoeften en ideeën worden continu ontkent of genegeerd. Er is weinig aandacht voor wat jou bezig houdt en als je een probleem hebt moet je niet bij je ouders zijn want die hebben daar weinig tot geen belangstelling voor of interesse in.


4. Eerlijkheid. Het is niet de bedoeling dat je eerlijk voor je eigen mening uit komt of voor jezelf op komt. Je wordt geacht je mond te houden en niet tegen te sputteren of kritiek te leveren. Hoe voorzichtig jij het ook brengt of hoe diplomatiek je ook bent, het is niet de bedoeling dat jij je eigen mening naar voren brengt als deze niet overeenkomt met die van je ouder(s).


5. Wegredeneren. Als je iets naar vindt of je voelt je rot dan wordt het weggeredeneerd als in: "bekijk het van de zonnige kant of je hebt het hier hartstikke goed, er is helemaal geen probleem." Voortdurend worden gevoelens gerationaliseerd als deze een negatieve lading hebben. Het mag er niet zijn en ze worden ontkend.


6. Onvergeeflijk zijn. Er word je niets vergeven, alles wat je ooit fout gedaan hebt wordt telkens weer opgerakeld en herhaald. Men blijft boos op je zonder je te vergeven of dingen op te lossen. Er worden voortdurend oude koeien uit de sloot gehaald als er weer iets gebeurd is.


7. De schuld geven. Je krijgt telkens overal de schuld van. Dat je niet goed genoeg bent, alles verkeerd doet, niet leuk genoeg of je had eigenlijk helemaal beter niet geboren kunnen worden. Als iets niet goed is gegaan dan ligt dat aan jou. Kritiek is er dagelijks en er is zelden of nooit een compliment of goedkeuring.


8. Wantrouwen. Je krijgt de boodschap mee dat je niemand kan vertrouwen en er maar beter op kan rekenen dat je er altijd alleen voor zal staan. Dat niemand te vertrouwen is en de wereld een harde wereld is waar je altijd op je hoede moet zijn.